Åldern igen

När vi ändå pratar ålder kom jag på mig själv igår när jag var och tränade, att jag tänkte om instruktören ”ser hon inte vilken ålder vi är i”.

Jag jobbade som aerobicinstruktör i många år och körde upp till 12 pass i veckan när jag var mellan 20-30. De tränande var i min ålder då, men också en del hurtfriska tanter i 40-45 års-åldern.

Några av dem berättade i förtroende för mig att de inte gärna hoppade så mycket eftersom det då fanns en risk för ”läckage”. Jag begrep ingenting utan sa bara jaha. De ville också spara sina knän och de tyckte ibland att jag spelade för högt eller hade för högt tempo. Och jag resonerade istället, att ju högre volym ju mer kampvilja, och att seniorgympa kanske var ett alternativ om man inte gillade fart och fläkt.

Jag tänkte inte så mycket på riskerna och skador, trots att jag var licensierad både nationellt och internationellt där man tjatade om det. I USA fick vi veta kunde aerobicinstruktören bli stämd om hon gjorde farliga rörelser, eftersom kunden då ansåg att det var instruktörens fel om man blev skadad under passet. Så vinkeln på knät höll man reda på, men volymen på musiken och tempot man gjorde rörelserna i var allt annat än hälsosamt många gånger.

Jag tänkte inte heller på att jag stod framför högtalarna, så ljudet var inte lika gällt för mig, medan kunderna hade högtalarna pekande rakt mot sig.

-93 var jag på kurs i något som hette ”Step-up” och jag och min väninna introducerade denna form av träning i Helsingborg. Helt nytt och det blev snabbt populärt och fler träningsställen tog efter. Jag instruerade blivande instruktörer och körde allt från musikanalyser till koreografiträning.

 

Igår kom jag på mig själv att vara en av de där hurtfriska tanterna. Men vi var fler, för ungdomarna är i skolan på förmiddagarna, så det är skiftarbetare och pensionärer man träffar den tidspunkten. Ingen var ovan eller nybörjare, men det var ett under att jag kom ut därifrån med alla korsband och ledband på plats. Och ännu har jag heller inte känt av någon tinnitus, trots min påtagliga rädsla under passet då igår.

Tjejen som höll passet är en otroligt vältränad, snygg, trevlig och gullig tjej, och jag är grön av avundsjuka när jag jämför hennes vältränade quadriceps med mina slappelår.

Men hon är i precis den situation jag var i när jag var i hennes ålder, då man inte kan sätta sig in i hur en medelålders kropp känns och funkar.

Så svaret på min fråga ”ser hon inte vilken ålder vi är i” har jag svar på själv. Se meningen ovan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *