Alltid samma visa

Under de år jag haft föredragshållande som extrajobb har jag hela tiden försökt utveckla mig. Inte känna mig nöjd och glad, utan “glad men ett driv att förbättras”.

Dessutom har jag format flera versioner och specialare efter behovet, och imorgon ska jag hålla ytterligare en ny version för branschfolk. Och det ger alltid mig pirr i magen, för nya vesrioner måste man läsa in, de sitter inte i ryggmärgen. Tack vare erfarenheten kan jag improvisera lite, men bara lite. Det ska inte vara för mycket trådbyten eller avstickare, de ska också helst vara planerade för att det ska bli proffsigt.

Inatt drömde jag att jag höll föredrag, och när jag skulle öppna powerpointen kom det bara upp en massa privata bilder på katten och sånt. Hur jag än sökte hittade jag inte mitt förberedda föredrag på datorn, och folk började resa sig och gå. Jag sa i drömmen ” men det här är ju precis som i mina mardrömmar, och nu händer det på riktigt”.

Det var skönt att vakna.

Idag har jag förberett sen i morse kl.9, med bara två korta avbrott under dagen och Idol på TV ikväll. Nu känner jag mig redo och ska planera klädval och packa smink och vattenflaska. Det är 4 timmars bilresa dit och jag är hemma igen först imorgon natt.

Ibland hör man att timpris på föredrag är högt, men den som säger det förstår inte hur mycket jobb som ligger bakom. Visserligen kan man återanvända materialet när man väl skapat det, med bara små ändringar, men bäst blir om man inför varje tillfälle repeterar och justerar även om det är samma grunder.

Dessutom läser jag hela tiden kurslitteratur jag kan använda mig av, och lär mig på så sätt sätta mer kött på de ben jag har. Åhörarna lär mig också se saker på fler sätt och delar med sig av erfarenheter jag sen kan använda som exempel i kommande föredrag. Mitt föredrag passar alla som jobbar med människor, men visst är erfarenheterna olika om man jobbar på bensinmack, i hemtjänsten, på hotell, sjukhus eller nån myndighet. Och där måste jag kunna anpassa mig och läsa på.

Håll gärna tummarna så det går bra imorgon. Lite mentalt stöd är alltid välkommet.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *