Argumentera inte, tack.

Som flygbolagsanställd har man en löneförmån som kallas ID-biljetter. Man har rabatt på flygbiljetter, men biljetterna är på standby-basis, vilket gör att man tex under planerade semestrar oftast föredrar att köpa vanliga bokningsbara biljetter för att inte riskera att inte komma hem.

Jag och Tony stod tex i London för många år sen, sista planet var fullt och det var till att sova på betonggolvet den natten tills morgonflyget gick. Pengarna var slut, så ett dyrt hotellrum var uteslutet. Men- alla kan reglerna.

Det finns fler regler, bland annat väntar man till sist att gå ombord. Om det saknas mat avstår ID-resenären. Man ska klä sig snyggt, inte i shorts och linne elikn. Man uppför sig exemplariskt och gör sig så osynlig som möjligt.

Följer man inte reglerna kan man fråntas rättigheten att köpa dessa biljetter, och det är benhårt. (ser du någon stå uppklädd till tänderna vid en gate snällt väntande kan det vara en ID-resenär)

Idag hade jag en tjej som uppgraderade sig själv till en annan klass ombord. Jag bad henne flytta till sitt säte, eftersom det inte är ok, inte för någon. Hon argumenterade med mig, att det var ok att hon satte sig där eftersom hon var ID-resenär.

Jag berättade igen att hon satt sig i en annan klass, och sa att jag heller inte hade mat till henne, och bad henne igen att sätta sig på sin plats. Då svarade hon emot mig att hon inte behövde någon mat.

Jag bad henne igen att sätta sig på sin plats, också av anledningen att pursern lämnat balanslistan till kapten, då ska folk sitta på de platserna för att loadsheet ska stämma. Hon gjorde en besvärad min och flyttade sig motvilligt.

(OM jag bestämt mig för att låta henne sitta kvar hade jag visat alla andra passagerare att det är ok att uppgradera sig själv, och det är det inte.))

Pursern gick också och pratade med henne och hon berättade att det var hennes mamma som arbetade inom flygbolaget (barn upp till 20? har också rätt att köpa biljetter) och hon började argumentera med henne också, och blev tillsagd att följa reglerna.

När tjejen gick av hälsade hon inte ens utan gick bara förbi, dåligt.

Hennes mamma har uppenbarligen glömt att lära henne reglerna, och det är konstigt. “Flygbarn” brukar vara resproffs redan som små, och veta hur man klär sig och uppför sig. Det får de höra fram-och baklänges innan man ger sig iväg, och skulle de brista det minsta får det konsekvensen att det inte blir någon mer resa förrän de fattar.

Jag tränade tex med mina barn när de var 4 och 6, genom att flyga till Stockholm över dagen och gå på Junibacken. Hela målet den gången var att uppföra sig på både dit och hemresan. Ditresan gick bra, på hemresan sov de tungt båda två av spänningen.

Nu skulle jag våga låta dem resa själv om det var fallet. De kan klara att läsa gateinformation och förstå säkerhetskontroll. Barn kan mer än man tror.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *