Bitterhet och felsökning

Gatemanagern kom upp till flygplanet i god tid innan start, 35 minuter innan takeoff, 15 minuter innan vi skulle boarda planet.

Hon suckade och sa att en man hoppat på henne direkt när han kom till gaten med kommentaren:

-Är ni sena NU IGEN!

Hon hade tittat på honom och sagt:

-Planet går till Göteborg, om 35 minuter… (Han hade kanske gått till fel gate eller sett fel på tiden, men han skulle med vårt plan)

Hon informerade mig, och det är alltid bra att veta om man har någon av den typen av passagerare ombord. Man förbereder sig på två sätt.

1) Man kopplar på charm-överväxeln och tänker “jag ska få över dig på den glada sidan idag” och

2) Man förbereder sig på en dräpande kommentar eller åtminstone ett svar om han inte ger sig.

I vårt fall hade jag kunnat tänka mig diskutera saken med honom 9.21, om vi inte tagit mark i Göteborg kl. 9.20 som var tidtabellsenlig ankomsttid. Nu landade vi 10 minuter före tidtabell. Vi har dessutom blivit utnämnt till Europas punktligaste bolag, så han borde vara nöjd.

Risken är att han inte var det, för vissa är bara fulla av bitterhet och söker fel, och söker man tillräckligt länge kan man med stor sannolikhet hitta ett, vad som helst. Jag måste dock ha irriterat honom duktigt, eftersom jag hela tiden smilade och var glad. Det måste vara det värsta den typen kan vara med om.

Jag tänkte på medresenärerna på bussresan till Skagen, där några utmärkte sig tydligt redan från början genom att markera missnöje över något odefinierbart. Inte en glad hälsning, inte ett leende, bara gnäll och neråtriktade mungipor. Så tragiskt. Så ledsamt.

Jag tänker alltid på mina medmänniskor som varit med om riktigt sorgliga saker som att ha mist barn eller anhörig, blivit slagen eller våldtagen, när jag träffar bittra och elaka personer.

Jag har lust att säga “Min väninna miste sin son i cancer, vad är din story? Jaså, någon trängde sig i kön? Någon fick en bättre plats i bussen? Ja, då förstår jag, det måste vara fruktansvärt för dig. Stackars”

Men det gör man ju inte. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *