Det har betydelse

Alla föräldrar (åtminstone nästan alla) önskar sina barn det bästa i livet, och alla föräldrar har vid födelsen sytt fast nån form av guldgloria runt huvudet på barnet. 

Som förälder önskar man också att denna gloria ska täcka mer av kropp och själ när de sedan växer, för att skydda dem mot allt från hjärtekross och mobbing till krimininalitet och våld. Men riktigt så idealiskt funkar det ju inte. De, precis som sina föräldrar, får sin beskärda del av allt det andra, och det enda man som förälder kan göra är att ta rollen som vägledare precis som generationen innan dess gjorde med oss.

En vägledare känner också av erfarenhet till att valet av kompisar har stor betydelse, men det är en otroligt känslig fråga. Man balanserar på en slak lina genom att vara kritisk till barnets egna val, man går ju mest på magkänslan om ärligheten ska fram. Å andra sidan vet man nu att ens egna föräldrar ju faktiskt hade rätt, med facit i hand, och nu förstår man precis vad de menade på den tiden…

Man vill inte vara kritisk eller fördömande, men man kan samtidigt tydligt se att vissa personer frambringar bättre eller sämre sidor, och att vissa inte har samma regler hemifrån som vi tycker är angelägna, vilket kan skapa en konfliktsituation när det kommer till att välja hos det egna barnet. Det gamla uttrycket ”lika barn leka bäst” har trots allt någon uns av sanning i sig.

Jag skrev tidigare att jag njöt av tillvaron igår, och en av anledningarna är att kompisarna som var här igår är så underbara. Det är goa väluppfostrade ungar som tittar en i ögonen och tackar för fika och mat, och när de gick sa de ”tack för att vi fick vara här”. 

Jag känner mig trygg när mina barn valt den typen av trygga, självsäkra vänner, helt enkelt. De kommer troligen och förhoppningsvis att göra rätt val när det kommer till rökning och alkohol, och skulle de inte göra det kommer de hjälpa varandra, det är jag säker på. Det känns genuint och äkta.

Hoppas de hänger ihop länge.   

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *