Ett tecken på tillit

http://www.youtube.com/watch?v=dEaMI5PkLIM

Det härliga med hästar är att de är levande varelser som man måste få ett förtroende hos för att som belöning känna en fantastisk samhörighet.

Ser ni hur hästen slickar sig runt munnen medan den lyder tjejens kommandon? Ett tecken på att ”jag fattar vad du menar, jag är avslappnad och litar på dig”.

Markarbetet är lika viktigt som att sitta på hästryggen. Har du sett ”Mannen som talar med hundar”? Natural horsemanship bygger på samma sätt på hästens naturliga instinkter och hur hästar agerar mot varandra. Det är lika viktigt att vara ledare över sin häst som över sin hund, annars blir de otrygga och tvingas ta på sig ledarrollen själv. En häst är för stor att hantera om man inte är ledare, man måste skapa tilliten.

Min häst gick att löslongera i både paddock och hage, dvs han sprang runt mig som en cirkushäst utan lina. Han lystrade till ”Trava” , ”Galopp” och ”Gör halt” på mina kommandon, och hade hela tiden ett öra lystrande in mot mig där jag stod i mitten. Om jag stod framför honom med ryggen mot honom och lyfte upp min armbåge backade han. (Ungefär som om hästen framför lyfter på svansen, det betyder ”du är för nära, flytta dig”.)

Det är en euforisk känsla när man känner att man blir ett med hästen, att man kan få den att utföra ett jobb med hjälp av enkla medel som ett lätt skänkeltryck eller genom att röra på ett lillfinger.

Jag saknar det.

Hade så gärna tagit upp ridningen igen, men har lite traumatik i bagaget som jag måste bli av med först.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *