Ett varningens finger

Själv hade jag ingen aning om vad köpkredit vid bilköp innebär, när väninnan berättade. Och om inte jag har en aning om detta fenomen är det kanske fler som är lika godtrogna?

Min kompis köpte en bil hon hittat på Blocket. Den var i fint skick och hade ett rimligt pris, så hon slog till. Hon blev uppmanad att kolla bilregistreringsregistret för säkerhets skull, så att namnet på säljaren överensstämde med ägaren, och så långt var det grönt. Däremot visade det sig efter köpet att det också stod ett litet ord “köpkredit” i samma register som visade sig vara en liten lurig sak.

Om bilen är köpt på kredit hos kreditbolag, så följer denna skuld bilen, inte personen som tagit lånet. Det är ju inte klokt!

Alltså måste min väninna förutom att ha lagt upp pengar för bilen nu låna ungefär samma summa för att kunna betala krediten som ligger på bilen, och plötsligt fick bilen dubbelt pris…

Fortsättning följer eventuellt med rättslig prövning och allt det där, jag vet inte. Personligen kan jag ju tycka det är ett märkligt system, som främjar oärliga personer att ta risken att tjäna lätta pengar på godtrogna medmänniskor.

Hur många visste att det ligger till såhär? Är det allmänt känt att en köpkredit på bil följer bilen och inte personen som tagit den? Och skulle det inte vara lätt att avhjälpa genom att kreditbolagen bara skickade ut den informationen att godkänna innan köpet gick igenom? Eller kvittar det dem vem som betalar bara nån gör det?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *