Får inte ihop det här heller

I veckan gick aktiekursen på SAS-aktien upp.

http://hd.se/ekonomi/2009/09/30/sas-naestan-oeverens-med-facken/

I tidningen kunde man läsa att ”…det är som vanligt de stridbara danska facken som är svårast att komma överens med…”, medan frågan till de svenska facken fick svaret ”…det finns inget konkret att berätta om, förhandlingarna löper på bra. Läget har inte förändrats sen vi började förhandla…”

Och nu ställer jag då frågan- vad är skillnaden?

Varför skriver inte svenskarna bara på, varför förhandlar dom om de är överens? Varför kallas svenskarna inte ”stridbara” om de fortfarande förhandlar, medan danskarna är stridbara för att deras förhandlingar gör detsamma? Är man överens skriver man på, är man det inte fortsätter man förhandla.

Jag blir så matt ibland på journalister som gör sina uttryck till sanningar. Danska facken är inte mer ”stridbara”, men danskarna generellt är betydligt ”tydligare” i alla affärer. Fråga människor som arbetar med business i båda länderna vilka kulturella skillnader som finns. När svenskar ska förhandla med danskar upplever de ett hårdare klimat, men det är inte en envägskommunikation såklart. Dansk arbetsgivare är också mer stridbar än motsvarande svensk.

Och att ”danskar och norrmän har högre löner” beror på att levnadsomkostnaderna i Danmark och Norge är högre. De flesta danskar som arbetar på SAS i Danmark bor i Danmark, köper sin mat i Danmark, sin bil i Danmark och betalar dagis i Danmark.

De växlar inte sin valuta till svenska och jämför den med svenskars lön. Lika lite som svenskar växlar sin till sloty eller jämför vad en timlön är i Polen.

Jag gillar inte att behöva läsa artiklar så kritiskt. Om man vinklar det som skrivs så hårt krävs det av mig som läsare att jag måste lägga tid på att kontrollera uppgifterna istället för att bara få informationen av dem som har betalt att ge mig den.

Jag har många fler exempel. Blir jag själv journalist någongång ska jag använda det i mitt examensarbete:)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *