Fler bra skånska ord

Skånskan innehåller flera bra ord man har stor nytta av, och vill du kan jag lära dig uttal och betydelse även om du inte skulle ha turen att vara född i denna vackra del av landet.

Vi börjar med det klassiska ”Ålahuve”. Det uttalas ”Eålaheuve” och det kan man säga till tex nån som tränger sig, nån som sjunger en i örat när man dansar tryckare eller nån gammal pojkvän som man ångrar att man började äta frukost ihop med.

Skulle inte Ålahuve räcka kan man förstärka det med det ännu mer föraktfulla ”Ålarens”. Det uttalas som det stavas, och används bara i krisfall. Den som kallas Ålarens ska fundera över om självmord kan vara ett alternativ till det här livet kanske?

I Skåne lägger man också till ett litet ”e” till några utvalda substantiv som ”tunnelen” och ”himmelen”. Jan Malmsjö förklarade en gång var man egentligen hittade det e:et, och det kommer från ”tatern”. (Teatern, på rikssvenska).

Nästa kursdag går vi vidare med ”kladderompa” och ”gnälleröv”. Andra utmärkta uttryck man kan ha nytta av när man minst anar det.

Välkomna till höstens bästa kurs på nätet! 🙂

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *