Fler tips från flygvärdinnan

http://www.expressen.se/resor/1.1652018/de-botar-din-flygradsla-med-fakta

Det har hänt att jag suttit bredvid vuxna män i kostym och hållt handen i landningen för att de varit så flygrädda. (Någon skrattade och log illmarigt när jag berättade det och påstod att det var ett av många kända raggningsknep av nyskilda affärsmän, jag kan intyga att den rädslan och de uppspärrade ögonen inte går att fejka. )

Man räknar med att ungefär hälften av alla som flyger känner varierande obehag, och för några blir det till skräck som avhåller dem från att alls flyga. Synd, eftersom många resupplevelser eller jobb kräver flygresor.

Är man i skräck-gruppen och känner att skräcken begränsar livskvaliteten uppmanar jag absolut till kurs eller att köpa den föreslagna broschyren från Fritidsresor, annars finns det fler småtips som jag vet funkar.

1) Koncentrera dig inte så mycket på ljuden eller själva tekniken eller planet, det finns anställt folk som har full koll på det. Skulle vi behöva din hjälp vid en eventuell evakuering berättar vi exakt för dig vilken typ av hjälp vi vill ha (”åk ner för rutschbanan när jag skriker det här kommandot och ta emot dina medpassagerare när de kommer ner” tex)

2) Kolla var närmaste nödutgång finns, framför dig eller bakom dig, räkna sätena dit. Om det är rökigt vid evakueringen kan du kanske inte se utgången.

3) Kolla säkerhetsgenomgången! Alla plan är olika! Memorera hur du öppnar bältet, det är INTE som i en bil. Det kan ta flera semunder av fördröjning och du kan få panik om du inte får upp det. Man lyfter metallbrickan, man trycker INTE på nån knapp! (Erfarenhet visar att folk börjar leta efter en knapp att trycka på av gammal vana, trots att de kanske flyger regelbundet)

4) Vet med dig att du INTE ska ta med handbagage ut. Tänk inte tanken, det fördröjer evakueringen, och OM man behöver evakuera ska det gå snabbt! På 90 sekunder ska alla vara ute med minst hälften av utgångarna brukbara, så är alla plan konstruerade. De allra flesta incidenter och olyckor slutar bra tack vare att personalen jobbar efter hur de är tränade och passagerarna lyder kommandon!

5) Var förberedd i tanken, men slappna sen av totalt och njut av resan. Läs en bok, lös ett sudoko, brodera, lös korsord, något där du håller huvudet ockuperat av annat än att tänka katastroftankar.

6) Ha gärna med dig något att fingra på, ett radband eller ett litet mjukisdjur till exempel att ha i handen, det är bättre än att bita på naglarna.

7) EN whisky, ETT glas vin eller EN gin/tonic KAN göra dig lite mer avslappnad, men det vet du bäst själv. Den sinnesstämning du är i kan också förstärkas, det är individuellt. Det är dock helt förkastligt att supa sig redlös, hur i hela världen ska vi få ut en medvetslös person som sover djupt?

8) Ät inte sömnpiller eller starka lugnande mediciner. Se punkt 7.

9) Berätta för personalen! Vi vill veta! Det är inte pinsamt eller konstigt, och vi kommer ta hand om dig bättre om vi vet!

10) Låna min bok på bibblan! Jag har flugit i 23 år. Jag liksom mina kollegor vill såklart också hem till våra familjer efter jobbet, och tar inga risker!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *