Föredrag idag

Ska idag hålla föredrag om hur det är att jobba som flygvärdinna på en gymnasieskola.

Jag gillar att prata för ungdomar, för det mesta.

Någon gång händer det att elever kommer in med en trött blick, behåller mössa eller jackan på, tittar med en blick som säger ”jag är förresten inte här frivilligt, jag var tvungen” och halvsover sig igenom föredraget när taklamporna släcks.

Det är lika irriterande varje gång, de få gånger visserligen det sker, men ändå. Det känns totalt respektlöst, och det känns otacksamt. Om jag tar en ledig dag för att utan ersättning (skolor tar jag inget betalt av) bjuda på mig själv så får man åtminstone spela intresserad. Så väldigt mycket föredrag och händelser utanför den vanliga svenskan, engelskan och matten har de väl inte så det är mättat. Eller?

Alla andra utom den där enstaka är å andra sidan riktigt positiva och det är för dem jag pratar. De ställer frågor och jag går också därifrån med en energikick av inte denna värld, på det smittande sätt bara ungdomar kan stå för. Den där glädjen och nyfikenheten som är så underbar, och som vi vuxna borde leva mer efter. Den är värd mer än all ersättning i världen.

Det är samtidigt ett stort ansvar att ge med sig av sina erfarenheter, självklart ska bilden vara realistisk och inte vara förskönad på något sätt, eller smörja mytbilden. Å andra sidan vill jag visa hur mycket jag gillar mitt jobb och att jag rekommenderar det trots försämringar och nackdelar.

Det ska nog gå bra. Hoppas jag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *