Hektiskt

Jag var väl hemma runt midnatt från jobbet. Tony hade fortfarande inte kommit från sitt utan satt i nattmangling.

Vi pratade i telefon och han trodde att det skulle ta ytterligare någon timme, så jag bestämde mig för att “vila ögonen” en stund så länge. Vaknade vid 03 av att han fortfarande inte låg bredvid mig (man vänjer sig vid sånt…) och gick upp för att ringa igen, men då satt han vid datorn och jobbade i det kalla ljuset. Inte förrän vid 04 märkte jag hur han kröp in bakom min rygg och först då kunde jag också sova ordentligt.

Jag är uppväxt i ett familjeföretag, och har aldrig under min uppväxt sett annat än en mamma och pappa som arbetade i stort sett alltid. Pappa satt i telefon långt ut på kvällarna, på helgerna när vi hade utflykt innebar alltid utflykten även ett besök på någon kommande arbetsplats. Det där med 07-16 har aldrig varit verklighet, och jag har själv aldrig arbetat så heller, jag är väl präglad av min barndom på nåt sätt.

Företaget gick bra för det mesta, men det fanns också tider när det var kris. Och det berodde inte på arbetsovilja, utan när det gick sämre lades ännu en växel in. Min politiska uppfattning har också kommit att handla mycket om småföretagarvillkor, eftersom många i mammas och pappas bekantskapskrets var småföretagare och entreprenörer och arbetade på samma sätt. Jag trodde alla i hela landet arbetade så när jag var liten, men så var det ju inte.

Nåväl, vad jag skulle komma till är att nu är jag gift med en man som också arbetar under samma villkor. Idag sov han till 10 av ren utmattning, men han vet att när han väl kommer till jobbet får han säkert en och annan kommentar om att “vissa visst kan ta sovmorgon”. Ingen av dem får veta (om de nu inte läser min blogg…) att han jobbade ytterligare 12 timmar efter att de gick hem igår eftermiddags.

Det är intressant att se skillnaden i de olika verksamheter jag är involverad i, från det bolag med 10000-tals anställda som jag arbetar för, till familjeföretaget och dess villkor och min egna lilla firma jag driver på egen hand. Jobben i de olika verksamheterna ter sig totalt olika, och går inte att jämföra. Man kan inte applicera villkor och arbetstider i det ena till det andra. Intressant. Lärorikt. Och bra att veta.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *