Hm…e ja kändis nu?;)

Intervjuad om mitt skrivande i dagens Helsingborgs Dagblad! Så här lyder texten:

Det började med en insändare. Hon skrev den inte själv, men den gjorde ett djupt intryck på henne. Och uppenbarligen på väldigt många andra också.
– Det var säkert tjugo år sedan. En farbror berättade att han brukade lägga smulor i musfällor för att ha ihjäl småfåglar. Han ställde ut fällorna i sin trädgård och klippte säkert trettio om dagen, berättar Anette Jernström.

Det blev ett ramaskri. Anette Jernström skrev inget själv, men följde intresserat insändarstormen som kom som svar.
– Alla hatade den här farbrorn med musfällorna och jag tänkte ”Wow, vilket engagemang som kan födas av en insändare”.
Den första egna insändaren kom inte förrän 1995. Då hade Anette Jernström fött sitt och maken Tonys första barn och som alla nyblivna föräldrar var hon bekymrad inför framtiden. ”Oro över sonens skolgång” var temat och det korta inlägget följdes snart av flera. Närmare 300 stycken tror hon det har blivit genom åren.

Insändarförfattandet kom med tiden att kännas otillräckligt. Samhällsintresset ledde flygvärdinnan från Ramlösa till lokalpolitiken och en plats för kristdemokraterna i kommunfullmäktige 1998. Precis som i skrivandet var det intresset för familjepolitik och småföretagarfrågor som var drivkraften.
Men medan politiken just nu ligger på is tar skrivandet en successivt allt större del av hennes fritid i anspråk. Parallellt med insändarförfattande driver hon bloggen Cabincrew. Förra året gav hon också ut sin första bok, ”En flygvärdinnas betraktelser”, på eget förlag.

På frågan om drivkrafter återvänder hon till mannen med fågelfällorna.
– Jag tror han hade lite tråkigt en kväll, jag tror inte alls han klippte småfåglar. Han ville bara busa till det lite och så skrev han en insändare. Men engagemang är jätteviktigt, i synnerhet om man jämför med motsatsen, som är likgiltighet. Man kan påverka med det man skriver, säger Anette Jernström.

Torgny Nilsson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *