Hur blir man flygvärdinna?

En av de vanligaste frågor jag får på mejlen handlar om hur man blir flygvärdinna. Olika bolag har olika krav, men jag hittade några punkter på nätet:

Minst 21 år

165-190 cm

Fysisk och psykisk hälsa

Fullgod syn 1,0 med linser eller glasögon

Simma 200 m med kläder

Svenska och engelska i tal och skrift, fler språk meriterande

Körkort

Inga synliga tatueringar eller piercingar

Ingångslön: 17000 SEK

10 dagar fritt i månaden, i genomsnitt jobba5 ledig 3

Rätt till 1 ledig helg av 4

Stand-by ca 25 dagar per år

Rätt till varannan jul/nyår ledig

Rekrytering: Språktest på egen bekostnad på Berlitz

gruppintervju

enskild intervju

3+2 veckors utbildning

Jag kan inte svära på att alla uppgifter är helt uppdaterade, men min uppmaning till alla som funderar på det är “Go for it”. (Det kommer anställas igen efter lågkonjunkturen, var så säker)

 Det är ett stimulenade jobb där du träffar människor från alla kulturer och delar av världen, och kollegorna måste vara de bästa i världen.

Du jobbar inte 8-17, det är helgjobb och standby (du vet att du börjar dag 1 och kommer hem kanske dag 21, men inget däremellan) och det är inte kul att åka från sin familj julaftonsmorgon eller nyårsafton och tillbringa den dagen ensam på ett hotellrum, men alla jobb har fördelar och nackdelar.

Däremot gör du mer på jobbet än att peka ut nödutgångar och servera kaffe, vilket många tror, men det lär du dig på skolan och sen av erfarenhet.

Jag har flugit i 23 år och tycker fortfarande det är fantastiskt. Jag har oftast kul på jobbet, men jag försöker också att göra det så, jag är rätt positiv av mig som person. Det spelar in såklart, som på alla andra jobb.

Om det i framtiden kommer vara ett jobb man kan ha hela livet eller bara vara ett genomgångsyrke vet inte jag, men flygsäkerhetsmässigt tror jag såklart att en blandning av erfarna och oerfarna är bäst. Dynamiken blir bäst med åldersblandat och könsblandat.

Vad jag skulle göra om jag inte flög, undrade någon också.

Jag skulle nog plugga till journalist, hålla föredrag och skriva fler böcker, tror jag. Men jag hade med all säkerhet saknat solen ovan molnen:)

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *