Ingen idé att räkna får

När jag började flyga långlinjer för längesen, blev jag stressad om jag inte lyckades somna när jag hade vilotid. Man sover på konstiga tider när man jobbar i olika tidszoner, och du som läst min blogg regelbundet känner till mina redogörelser om antal timmar vaken, sova i förskott och om frustrationen när man inte kan sova. Vetskapen att man har en lång arbetsdag framför sig är pressande när man ligger vaken och räknar timmar, det vet alla som provat det. (Det har väl alla, det händer ju även den som jobbar dagtid)

Vi har något som kallas “kort nattstopp”, som är attraktivt att få på schemat. Man flyger en heldag (oftast ca 12 timmar) dag 1 och landar sent på kvällen. Man åker till ett närliggande hotell för att sova några få timmar, och sen flyger man bara hem tidigt nästa morgon.

Igår hade jag kort-natt, och landade i Turku (Åbo) i gårkväll, och så ringde väckarklockan 04 imorse. Planet gick 05.45 och vi landade 7.20. Och resten av dagen har jag ledigt! Som sagt, man blir glad när man får det på schemat för det känns som en extra fridag. (Vi kan jobba 13 timmar per dag, och max 42,5 timmar på 5 dagar, vilket innebär att vi inte kan jobba 13 timmar alla 5 dagarna. Detta är ett sätt att optimera vår produktion, så det är inte en lagt som en personalförmån, kanske ska tilläggas…)

Väl hemma är kort natt inte lika positivt som när jag såg det på schemat, av anledningen att jag helt enkelt har svårt att somna. Jag är uppe i varv och kan inte bara lägga mig och sova, utan ligger vaken och tänker på att jag MÅSTE. Klockan går och sen ska jag upp. Därför känns det nu när jag kommer hem som när man flyger långlinjer, jag är mosig i huvudet.

Jag har dock insett att det trots allt är bättre om jag istället för att stressa upp mig, faktiskt säger till mig själv att jag “vilar”. Det gör inget att jag inte sover, det är ok att vila. Ingen idé att räkna får. Ibland somnar jag och då är det bra, ibland gör jag det inte.

Inatt gjorde jag det inte, men det innebär bara rent faktiskt att jag omprioriterar dagen idag. Istället för att hinna med det jag planerat tar jag ett par timmar på soffan. Kroppen är ändå full av olust så jag kommer inte prestera på topp ändå. Bättre att slappa ett par timmar och lyssna på kroppens signaler.

Och just idag MÅSTE jag väldigt få saker. Det finns många BORDE, men inget händer om jag skriver dem på To-Do-listan och gör dem en dag när jag vaknar utvilad.

Lite kaffe och nån tv-show som jag och andra daglediga kan diskutera imorgon kanske?

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *