Inside information om turbulensen

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1660189/nu-berattar-passagerarna-om-mardromsresan

För att tydliggöra saken lite närmare:

Det farliga med turbulens är just att saker kan flyga omkring som inte är fastspända. När vi lämnar gally ”latchar” (säkrar) vi vagnar och annat som skulle kunna vara livsfarligt att ha löst om man oförutsett hamnar i luftgropar. Vi annonserar också direkt när säkerhetsbälsskylten släckts ”Kapten har släckt skylten, men vi rekommenderar er att ha bältet fastspänt när ni sitter i stolen” av samma anledning. Hur många som lyder vår uppmaning är svårt att bedöma, men om man lyssnar efter alla klickljud inser man att mycket som sägs är för döva öron. (De kanske tror att vi säger det för att vi har sadistiska drag och gillar att se folk fjättrade vid stolarna…?;) hehe)

För det mesta informerar kapten oss redan innan flygningen om var turbulensen kommer (”om ca tre timmar kommer vi in i ett område…) och då parerar vi servicen efter det. Ibland kommer det turbulens utan förvarning, och om bältet kommer på ska personalen också spänna fast sig, men vi brukar säkra så mycket som möjligt först. Däremot tar vi inga klockor som ringer på mer dricka just då.

I så gott som alla såna tillfällen när vi fått på skylten under flygning pga turbulens reser sig ändå folk upp, och om man ber dem spänna fast sig tittar de förvånat och säger ”jamen jag ska bara på toaletten”.

(Jaha? Hur funkar det resonemanget har jag ofta undrat? Kan man inte slå sig om man far upp i taket på toaletten? Om man är på väg till toa och far upp i taket och landar på ett barn när man landar, skadas inte barnet då för att den som tagit risken att vara uppe och gått varit kissnödig…?)

En kollega sade till en man som gick på toa att han skulle sätta sig. Han svarade:

-BLABLABLA…

…och så gick han in på toa ialla fall.

De flög in i tidernas turbulens och mannen hade slagit sig rejält när han väl kom ut och var helt omtumlad.

-BLABLABLA, sa värdinnan.

Sen sa hon inget mer.

Inte han heller om jag ska gissa.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *