Jag är emot brottslighet

http://www.expressen.se/debatt/1.1724103/tack-fru-anka-nu-slipper-jag-pahopp

Per Ström skriver en debattartikel som dessvärre lämnar många fler frågetecken än utropstecken efter genomläsningen. Vad är han egentligen? Är han feminist eftersom han säger sig ”brinna för jämställdhet” eller är han radikalkonservativ eftersom han påstår att han är den enda (tillsammans med Anna Anka) som vågar utmana det feministiska etablissemanget? Men å andra sidan håller han inte med Anna Anka och tycker hennes uttalanden är under all kritik?

(Själv skulle jag kanske mer kalla dem gammalmodiga. Det systemet hon förespråkar HAR vi ju haft och valt att lämna för något annat, vad är det som är så sensationellt EGENTLIGEN? ”LP-skivan är en fantastisk uppfinning…”)

Jag tror snarare det handlar om att vi människor vill ha våra egna tolkningar. Vem är feminist? Den som är FÖR jämställdhet? Ok, nästan 100%. Men om ett verktyg att nå jämställdhet är kvotering, och att vara för kvotering är ett kriterium för att få räknas som feminist, hur många är då feminister?

”Jag är inte rasist men…”. Samma sak. Ska invandrare kvoteras till jobb och bostäder? Nähä, men om antirasisterna säger att alla är rasister som inte är för kvotering? Eller lägger var och en sin värdering i ordet rasist beroende på vem man är och var man kommer ifrån?

Jag är emot brottslighet. Men jag vet inte vilka verktyg som funkar bäst för att stävja det. Fler synliga poliser? Fler poliser som löser brott men utan att synas på gatorna? Dödsstraff? Kroppsstympning som i vissa delar av världen? Hårdare fängelsestraff? Längre fängelsestraff? Tortyr?

Uppenbarligen har olika länder olika svar på frågan, men inget funkar, eller allt funkar, beroende på vem du frågar.

Är det bra om kvinnor och män får samma lön för samma jobb? Varför? Varför inte? Är det bra att vi har jämställdhetskommiteer och styrgrupper för att öka jämställdheten? Vilka verktyg tycker du är bra, vilka är det inte?

Tony hade besök av 3 kvinnor från en jämställdhetsgrupp som pekade på lagen som säger att alla företag med ett visst antal anställda måste ha jämställdhetsplan. Tony var ganska irriterad, eftersom det gäller samma sak som hos brandkåren- det är ett fysiskt tungt jobb att vara brunnsborrare, och kvinnor generellt är inte lika starka. Få söker, få klarar jobbet, få stannar.

-Ska jag lägga arbetstid på att skriva ett dokument som kommer värma någon låda bara av anledningen att det ska finnas enligt lag? Är det en vettig lag? undrade Tony.

Jag vet inte.

Jag är för jämställdhet. Eller, jag är för det JAG menar med jämställdhet. Men jag vet inte vilka verktyg som är effektivast för att bygga det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *