Lapskojs

Jag var på studiebesök häromdagen på “matan” i barnens skola.

Alla elever i alla tider har troligen klagat på skolmaten, och eftersom jag inte ätit skolmat sen jag vickade som lärare för 15 år sen gjorde jag ett litet studiebesök. (Vi blev uppmanade på ett föräldramöte för ett par veckor sen att göra det, och jag är ju så plikttrogen;)

Tyckte inte att det var några omvälvande förändringar sen jag själv gick i skolan faktiskt. Jag gick på ett stort högstadium, och ljudnivån på matan gav inte utrymme för matro då heller. Mjölkbehållarna och knäckebrödslådorna var också desamma.

Det var också samma typ av “intetsägande” mat men möjligen var salladsbordet bättre nu och det fanns vegetariskt alternativ, det fanns inte när jag gick i skolan. Vi gnällde men överlevde, och detsamma gör våra barn. 

Jag vet att skolmaten inte får kosta många kronor per portion, och att det mest är en service för att föräldrar ska slippa göra “matpacke” som i många andra länder. Att barnen åtminstone får i sig något mitt på dagen om alternativet var att gå helt utan.

Nej, maten retar inte smaklökarna nämnvärt, men köken gör troligtvis sitt bästa efter förutsättningarna. Med liten prislapp, storkok, varmhållning och transporter GÅR det inte (utan att förändra något) att göra gourmetmat. Men det är som sagt inte meningen heller.

Falukorv, vitt ris och pasta är billig mat, men inte vidare bra mat. Det hade kanske varit bättre att ha fil och macka varannan dag och bra varm mat varannan dag inom portionspriset istället? Bra mat måste man lära sig äta, speciellt om man är van att fylla buken med snabbmat och kolhydratrik kost. 

För många är en god mathållning bara teoretisk och något man läser om  tyvärr, eftersom så många jobbar för mycket och inte hinner med att laga bra mat ens på kvällen. Har man som vuxen själv ätit dagens rätt på stan lurar man sig själv kanske att tro att det barnen har ätit är likvärdigt?

Skolmaten var inte dålig varje dag jag gick i skolan, och den är inte dålig varje dag nu heller. Men för ett portionspris på några kronor går det inte att servera  bergtunga.

När jag gick i skolan serverades en rätt som kallades lapskojs, som bestod av pulvermos med broskbitar. Det ska jag berätta för mina barn nästa gång de gnäller.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *