Låt mig förklara

DJA, visar ingen respekt vad gäller att inte skriva i min blogg. Jag har bett honom i två år att låta bli eftersom hans nervärderande  människosyn och lögner inte intresserar mig. Jag tycker någonstans så synd om människan som efter att han blev pensionär inte finner annan mening i livet än att skriva löjliga kommentarer. En 70-årig bitter farbror med drag av psykopati hänger vid en svensk flygvärdinnas blogg dagarna i ända. Tragiskt, men inte mitt problem.

Jag ska förklara varför hans kommentarer inte är önskvärda.

Om han till exempel skriver sitt favoritmantra “100 wildcat strikes” så får han det att låta som en sanning eftersom han upprepar det så ofta. I själva verket har jag varit uttagen i strejk 2 gånger på tjugo år, samt ett fackligt möte dvs det som han kallar “wild cat strike”. Alltså 97 gånger fel från hans sida.

Om han skriver, som i kommentaren jag för en gångs skull lät vara kvar, att vi har arbetstid på utestation som kostar pengar för företaget, så kan det för den oinsatte verka både troligt och onödigt. I själva verket har vi vid tillfället kanske jobbat i 15 timmar och måste vila ner, enligt internationella regler, och har 24 timmar på destinationen innan vi flyger hem igen. En del destinationer flyger vi inte till varje dag i veckan, vilket kan innebära en extra dag där, men då är det billigare att ligga kvar än att skicka hem 12 personer med annat bolag och flyga över besättningen som ska flyga hem på samma sätt.

 Med tidsskillnad i kroppen och nattarbetena hade det varit en säkerhetsrisk om vi skulle jobba hem direkt, hur ska jag kunna ta hand om tex en hjärtinfarkt om jag jobbar 30 timmar åt gången…??? Är det nån annan personalgrupp som gör det?  Man kan heller inte sova i 24 timmar, så vad jag gör de 12 timmar jag är vaken kanske kvittar. Om jag vill shoppa, gå på sightseeing eller träna är väl mitt val? Eller har DJA åsikter om det också?

När är han nöjd, är ju en befogad fråga, är det om vi jobbar 7 dagar i veckan 14 timmar om dagen med ett leende och kanske betalar företaget 20000 i månaden för att få göra det? Hans föråldrade  människosyn är inte så vanlig bland yngre män, tack och lov, men jag svarar här inte så mycket för hans skull utan för att du som läser ska förstå varför jag är trött på honom.

Subpart Q reglerar vår arbetstid, men det är lite mer komplicerat än att prata blocktimmar som DJA gör. Igen – för den oinvigde som inte kan branschen låter det som vi jobbar väldigt lite när han pratar blocktimmar. Skillnaden på tex en långlinjepilot och kortlinjepilot är att långlinjepiloten naturligt får fler blocktimmar eftersom han befinner sig mer i luften, medan kortlinjepiloten har fler starter och landningar per dag med tid emellan. Alltså kan man inte mäta arbetstid bara i blocktimmar. Om kortlinjepiloten skulle ha samma antal blocktimmar en dag som långlinjepiloten skulle han möjligen ha en arbetstid på 20 timmar. Är det lämpligt…? För vår del, är det inte arbetstid när vi står på marken och tar emot passagerarna, släpper av dem, städar av och kollar catering och checklistor? Om det inte är arbetstid, vad är det då?

Vi kan enligt Subpart Q arbeta 47,5 veckotimmar, vilket är ca 7,5 timmar mer än medelsvensken som jobbar 40 timmar i veckan. Skillnaden (jag repeterar) är att vi dessutom jobbar i olika tidszoner, på ett golv som rör sig, vilket gör mitt jobb unikt och därför inte rakt av kan jämföras med andra yrken. Närmast jämförelse är ett mellanting mellan sjuksköterska, brandman och servitris. Det är mer personlighet än utbildning som är meriterande. Till exempel krävs det ibland tålamod lite över det vanliga. DJA är ett exempel på hur tålamod prövas, för att vara konkret. 

 

DJA, jag säger det igen, jag vill verkligen inte ha dig skrivande i min blogg, för jag har inte lust att skriva den här typen av inlägg. Jag vill ha en positiv blogg om min vardag, och jag vill ha positiva människor som läsare. Jag bryr mig inte om och vill inte ha de bittra omkring mig, det finns så många andra forum de kan vara på.  

Finns det verkligen ingenting annat du kan ta dig för? Snälla, låt mig vara ifred.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *