Mer missledande information

“Omkostnaden för kabinpersonalen är 10-20% högre än konkurrenten, det är en kvarleva från monopolets tid och måste ändras på”.

Det är uttalat så många gånger, och ingen ifrågasatte den förrän nyligen. Fackföreningen blev nyfikna vilka parametrar man använt men fick inget svar och bad därför ett företag göra en oberoende benchmarking. De jämförde avtal mot avtal, och det visade sig att vi arbetade ca 15 dagar mer per år än konkurrenten, och att vi låg lönemässigt under vad konkurrenten hade. När man jämförde lika anställningstid vill säga. (Vissa tidigare siffror visade “medellön” jämfört med “nyanställd”…)

Om man däremot jämför omkostnader blir svaret ett annat, men då tar jag ett exempel.

Jag är utbildad på tre flygplanstyper. Varje plan man utbildas på innebär dagar på skolan och flygproducerar inte och ( på en av typerna) en produktionsdag när man går som “extra” för att man inte får ansvara för någon dörr under den första flygningen man gör på typen. Man måste flyga typen minst en gång var tredje månad, annars måste man gå en uppfräschningskurs igen, vilket händer då och då. 

Omkostnaden för att flyga tre typer- jämfört med någon konkurrent som bara har en flygplanstyp- är givetvis större. Men ska jag gå ner i lön för att jag flyger tre typer, det är ju bolaget som bestämt att det är ekonomiskt bättre att kunna anpassa planstorleken efter trafiken på destinationen? Och är det rätt att journalisterna då vinklar det som att nationen bör lägga sig i vilken lön jag har, om man inte ger hela informationen om vad andra JÄMFÖRBARA har?

En av de värsta vinklarna är Dagens Industri (Expressen länkar ofta, jag begriper det inte). De publicerade tom lönelistor som dessutom var helt åt skogen, utan en enda jämförelse i nämnd arbetstid eller skillnad i utbildning eller krav. De nämnde inte skillnaden i ca 700% på vd-lönerna i bolagen,  och de jämför heller inte vd-löner mellan bolag med samma omsättning, vilka som helst. Vad ska man då med informationen till?

Vad tjänar en sjuksköterska? (Nej, nej, skriv inget om i vilket land hon jobbar, om hon har spetskompetens, om hon jobbar obekväma arbetstider eller hur länge hon arbetat som sjuksköterska). Svara mig nu, vad tjänar en sjuksköterska? Ok, då vill jag veta: vad kostar en bil?

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *