Min åsikt om politikerarvoden

I kommunfullmäktige röstade vi själva fram våra arvoden. Vi bestämde att vår insats var värd ett visst antal % av kommunalrådets arvode, och denna skulle stå i relation till en riksdagsledamöts arvode.

En del hade på tok för högt arvode, en del hade på tok för lågt. Men alla kvalificerade sig till samma, om man var aktiv eller passiv, påläst eller okunnig, dum eller smart. Ja, förlåt, man ska inte säga dum om folk, jag får väl ta tillbaka det, men om jag uttrycker mig såhär då: några var för lata för sitt uppdrag. Alla fick ändå det samma. När jag var aktiv för 3 år sen ca 860:- i månaden minus skatt + 300:- i inläsningsarvode.

Vissa månader jobbade jag väldigt aktivt, 10-20 timmar i veckan, och det var ganska otacksamt att det belönades med fickpengar. “Volontärarbete” brukar ge en viss uppskattning åtminstone, men som politiker ser man väldigt lite av den varan.

Det fanns folk i församlingen som öppnade sina kuvert med handlingar när sammanträdet skulle börja. De borde skämmas att alls inkassera sitt arvode.

Det är mest folk som har “lättare” att ta ledigt som engagerar sig politiskt, inte många entreprenörer eller företagsledare finns i leden. Heller inte så många småbarnsföräldrar eller människor från andra delar av världen. Det blir snedvridet i demokratin, man vill ju eftersträva ett tvärsnitt av medborgarna. Engagerade nyfikna människor som känner att de vill förändra, i alla åldrar. Många är istället trötta och sitter kvar på ren rutin, som bromsklossar.

Jag känner att jag gjort min samhällstjänst, det var nyttigt´och också roligt. Hade arvodessystemet ändrats hade man drivit fler till action tror jag. De engagerade duktiga aktiva skulle ha betydligt bättre betalt, de lata bedömas efter sin insats. Hade fler sett förändringar av sin ansträngning hade det kanske också kunnat vara motiverande. Som det ser ut idag slutar alltför många bra representanter av frustration. Synd.

Betala bättre, uppskatta mer. Och kräv att de som har plats jobbar för det arvode de uppbär.

Det tror jag är nycklen till förändring.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *