Och hur tänkte den hundägaren?

Jag tog min morgonrunda i Ramlösaparken. Mötte efter en stund en man som joggade, med en liten vit hund i koppel och en svart mellanstor pudel utan koppel, springande bredvid.

(Jag beskriver helt medvetet situationen för jag hoppas han eller någon annan känner igen sig/honom)

Jag möter ofta hundägare på mina promenader, och trots att det står en gul skylt vid entrén att hunda SKA hållas kopplade mellan vissa tider på året (denna inkluderad) verkar de flesta hundägare inte vara läskunniga.

Själv är jag inte hundrädd, men tycker ändå att det kan kännas obehagligt när det kommer fram främmande hunar och ska hälsa, jag vill bestämma själv om jag vill det eller ej. Och hundägaren säger alltid samma sak: ”han är så snäll så”. Det tror jag på, men det är fortfarande inte det ämnet handlar om. 

Jag mötte hundägaren nästa gång i backen, men lade då märke till att han nu bara hade en hund – den lille vite som var kopplad, den svarta var borta. Tittade om den stannat för att kissa möjligen, men ingen hund i sikte. Jag hann uppför nästa backe, svängde av nerför trapporna, gick uppför nästa trappor, och där! kom den svarta hunden flåsande spingande emot  mig. Han såg förvirrad ut och tvekade vilket håll han skulle ta, men fortsatte gången fram mellan husen.

Det jag tänkte mest på var, hur många av änderna som ligger på ägg den här årstiden han stressat upp eller kanske stressat ihjäl?

Det är av den anledningen hundarna ska hållas kopplade antar jag, för just nu är naturen som en enda stor barnkammare, och hundar är för många djur sedda som rovdjur som stressar deras naturliga flyktinstinkter.

Jag älskar djur. Jag favoriserar inte marsvin framför katter eller rådjur framför hundar. Ett djur kan vara en familjemedlem, men det är fortfarande ett djur, och ska behandlas som ett djur. En häst eller hund som behandlas som en människa och inte ett flockdjur, blir ofta otryggt och kan tom bli farligt. Människan måste vara flockledare, och för mig är det att älska och respektera hur naturen är funtad.

Killen i parken borde fatta bättre. Han borde se till annat än sitt egna intresse att det är svårt att springa med två hundar i koppel, och därför bara tog en. Han borde också begripa varför skylten står där den gör, och att det gäller alla hundar, inte bara de som inte är snälla.

Känner du honom kanske du kan berätta det för honom?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *