Omtumlande

Jag var på museum vid Siriraj-sjukhuset i Bangkok.

En kompis hade berättat för mig om detta annorlunda museum, och jag tog Sky-train till sista stationen vid floden och tog sen taxi sista biten och villade runt bland byggnaderna tills jag hittade en person som kunde förstå vad jag sa på engelska och kunde visa mig vägen.

Det var en omtumlande upplevelse med likdelar och uppstoppade människor. Bilder på lik efter handgranater och trafikolyckor, en våldtäksman som fått dödsstraff och sedan konserverats och nu stod på museum. En man som tydligen ätit små barn på 70-talet hade mött samma öde.

Det fanns avslitna armar i glasburkar, det fanns ett halvt huvud som visade hur en pistolkula gått in genom huvudet. Det fanns siamesiska tvillingar kvar i livmodern och det fanns barn med vattenskallar.

Det mest omtumlande var de barnlik som nu hade sina gravar i detta museum, kropparna i vattenfyllda tankar och gåvorna i form av leksaker som låg ovanpå som ett vördnadstecken. Omtumlande men intressant. Det väckte många tankar, det var Bodies-utställningen upphöjt till 100. (Den går i Köpenhamn nu, se den!)

Skulle jag rekommendera dig ett besök på Siriraj? Jag vet faktiskt inte. Det är groteskt på ett sätt, men samtidigt inte. Det är naken sanning och verklighet och det är respektfullt, till skillnad mot konst som bara har syftet att provocera, den känslan fick man absolut inte här. Det var mer som en prao hos patologen. 

Bilderna sitter fast på näthinnan, men jag är inte säker på att jag vill ha dem där.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *