På TV igår

Fastnade hos Lennart och Marcus på TV igår. Det blev senare än det var tänkt, men jag ville njuta lite till av dagen helt enkelt.

Efter jordbävningen skrev jag om Röda Korset och deras höga arvoden, och minsann-diskuterades inte detta igår. Äntligen. Jag tycker det är en viktig debatt nämligen, vad som är välgörenhet, vad som är affärsrörelse och vad som är politik.

Gräsrötterna inom Röda Korset arbetar med välgörenhet ideellt för den goda sakens skull, medan Bengt Westerberg inkasserar 70 000 i månaden för uppdraget. Argumentet var att det inte går att få tag i duktigt folk som arbetar heltid om inte det är så välbetalt, sa gräsroten från Röda Korset som ”försvarade” honom.

Det är detta som är intressant. Gör det inte det? Går det inte att få tag i duktigt folk som jobbar för mindre än så? Till exempel pensionerade politiker som har en pension från riksdagen att leva på, men som inte kan ”placeras” som landshövdingar eller vad vet jag?

Jag tror på allvar att det är den största vedertagna sanning som finns, att det ”inte går att få tag i duktigt folk om man inte betalar marknadsmässiga löner”. ”Marknadsmässig lön” är en halv miljon i månaden eller mer i näringslivet på sina håll…!

Jag skulle vilja träffa alla dessa duktiga människor och ställa frågan om vad de skulle kunna tänka sig att jobba för om de inte blivit erbjudna dessa tjänster med fantasilöner? OM de varit arbetslösa och levt på 17000 i månaden, skulle de inte ta jobb för 30000 då? Eller är nedre gränsen 50000? 100000? 

Har du tänkt på att det inte är så många nya ansikten som dyker upp, det är samma människor som ”byter tjänster” med varandra och går mellan bolag? Man vill kanske inte släppa in nya, och absolut inte folk som skulle kunna tänka sig dumpa löner trots att de är duktiga.

För jag tror de finns. Jag tror det finns massor av yngre hungriga förmågor som ännu inte vant sig vid de skyhöga ersättningarna som skulle kunna ifrågasätta systemet med ersättningarna.

Till sakens natur är dock att alla vill ha mer. Det är utgångspunkten man har att förhålla sig till. Och då återstår det inte lika många entusiaster som jobbar för annat än antalet siffror i utbetalningsrutan på lönebeskedet. I alla fall inte så länge. De får sinom tid de också ”veta sitt värde”.

Bengt Westerberg är trygg i sina argument om varför han förtjänar 70 000, och alla vi andra gör likadant, vi argumenterar för varför vi egentligen borde haft högre lön. ”Om man jämför med…” säger vi, retoriskt.

Cirkeln kräver större krafter för att brytas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *