Paxade stolar

Förra gången vi reste till Thailand, 2003, lärde vi oss ”Systemet Paxning”.

Det kan också benämnas ”Dagens i-lands-fråga”.

Paxningen innebär ungefär att om man tänker sig en dag vid hotellets pool, och tänker sig låna en av hotellets solstolar, så gäller det att vara uppe med tuppen för att visa hotellets övriga gäster att man tänkt sola idag. Så långt så gott om inte det vore för att man innan solen egentligen kommit fram, vill man ju sova/promenera/äta frukost till exempel. Men då krockar dessa intressen med att när man väl är redo för att bli solkysst har någon annan lagt beslag på de eftertraktade solstolarna, och det finns inte tillräckligt till alla.

Det är då tanterna jagar upp sina män från skönhetssömnen när väckaren ringer vid 06 för att springa ner med ett par färgglada handdukar för att markera vilka stolar man önskar ligga på strax innan lunch.

Så kom det nya gäster som inte visste att till exempel den tyska familjen varje dag brukade ligga på de fyra stolarna närmast palmen, och de nya gästerna paxade platserna redan kvart i sex. Hujedamej. Tyskarna fick inte mycket nattsömn nästa natt, för då var de uppe halv sex istället. Själv orkade vi aldrig det där att ställa klockan på semestern, så vi fick oftast ligga på stenarna;)

Nu 7 år senare var jag så glad att paxsystemet inte verkade existera på vårt hotell. Vi gick upp och åt frukost i lugn och ro, och sen kunde man gå och välja solstol. Folk kom och gick och lämnade solstolarna när de blev för varmt, och kom tillbaka senare och fann en annan.

Men en morgon, vad fick vi se?

Såhär ser paxade stolar ut. Handdukarna snyggt virade runt madrasserna när jag kom ner vid 09. Inte förrän ett par timmar senare dök aspiranterna upp.

Såhär ser paxade stolar ut som används. Jag var parkerad i den högra den dagen:

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *