Råskällde på en passagerare

Det är inte så vanligt förekommande kan man säga…Sist var väl  -91  eller nåt som jag skällde på en passagerare och pekade med hela handen. Inatt på väg från  Bangkok gjorde jag det igen.

En passagerare kom till mig och bad mig kolla upp en man som agerade mycket märkligt, han verkade berusad och grävde länge i sin väska, vilken han sedan  tog med och ställde sig i toalettkön. Jag konfronterade honom och frågade på både svenska och engelska varför han skulle ha väskan med sig på toaletten. (Nån som kommer ihåg 9/11…?)

Han  svarade på ett helt obegripligt språk och det enda jag förstod var “medicin” och “epilepsia”.

Jag lät honom gå in på toa och kollade upp honom närhan kom tillbaka.

Efter en stund kom han ner till galley, pratade osammanhängande fortfarande på ett konstigt språk, och viftade med en pillerburk  med röd triangel.  Jag frågade: Har du tagit denna medicin tillsammans med alkohol? på  både engelska,  svenska o danska, han svarade igen med att tjattra ofattbart.

Plötsligt börjar han så prata flytande svenska med mig, och påstår  att han är läkare. Jag säger att jag är ombord för att ansvara för passagerarnas säkerhet och hälsa, och att hans förvirrade beteende får mig att reagera på om han möjligen fått en stroke eller annan sjukdom som kan innebära en icke schemalagd landning. “Är du läkare förstår du säkert min situation och hade reagerat likadant” sa jag. Varför svarade du mig inte till exempel när du förstått mig utmärkt?”

-Jag pratar många språk, svarade han, Thai till exempel.

-Men det gör inte jag, och det är väl uppenbart.

-Tror du inte jag hade märkt om jag fått en stroke? sa han, jag har varit professor i 40 år. Jag vet vad jag tål förresten, fortsatte han osammanhängande. Och jag vill bara berätta att jag är läkare om du får någon som får stroke eller hjärnblödning ombord, och behöver assistans. (Tror jag hade valt nån  annan men tack i alla fall…) Sen fortsatte han prata konstigt, började ta på mig och ställde sig alldeles för nära. Jag visade bort honom. Han gick och satte sig.

Strax efter kom den Thaikvinna han satt bredvid och var mycket upprörd, han drack egen sprit, sa hon, han stank alkohol, och han hade tafsat på henne. En annan passagerare berättade hur han generade andra genom att säga “Håll käften” till deras baby, hur han var otrevlig och bar sig dumt åt.

Pursern kom ner och pratade med honom.

En passagerare kom efter en stund och berättade att det hjälpt tillfälligt men att han nu var igång igen, och då  gick jag dit med bestämda steg och pekade med hela handen.

-Nu är det en sista varning! Om du inte uppför dig mot dina medpassagerare kommer jag tillkalla polis som väntar i Köpenhamn på dig, sitt i din stol och stör inte mer!

-Jag förstår inte problemet. Och jag tvivlar på att du skulle tillkalla polis…

-Ta mig på mitt ord! Och problemet är att flera passagerare har bett mig prata med dig för de känner sig störda av ditt beteende! Förstått?

En passagerare erbjöd sig sitta hos honom resten av flygningen, och det hjälpte tydligen, han var lugn resten av turen.

När han gick av mumlade han” Never again”.

I hope so too, tänkte jag.

(Om det gäller att flyga med mig eller det gäller att dricka alkohol eller hans uppförande vet jag inte. Och bryr mig inte.)

Jag tycker synd om de passagerare dock som inte hade sett vad som hände, utan vaknade upp till  en arg flygvärdinna som skällde ut en stackars äldre man. Det var ju också omöjligt att förklara för alla. Hoppas de får  förklaringen på något sätt.)

Det första mannen hade sagt när han kom ombord var “När serverar ni drinkar?” och han hade också tafsat på min kollega medan jag vilade som hade varit tydlig med att hon inte accepterade det. Detta visste jag inte när jag konfronterade honom med väskan, då  hade jag nog bett att få titta i den.

Tur att det är så sällan sånt här händer. Det sliter den sista energin  ur kroppen. 

Dessutom hade jag skrivit en lång rapport på engelska till min chef, och när jag skulle skicka den gick internetförbindelsen ner och allt försvann…

Nu är det gjort igen, och kvällen ska innefatta ett glas gott rödvin i soffan utan att skänka flygningen (som annars varit fantastisk iofs) en tanke. 

Bilder kommer imorgon. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *