Rut

Undrar om Rut och Rot kommer bli en tung valfråga. Jag möter dock ofta människor som säger att de ska renovera innan valet i höst OM det blir maktskifte och avdraget eventuellt försvinner.

Det finns arbete som man får utfört nu som man kanske inte annars hade funderat över att göra. Det vill säga, om inte Rot eller Rut funnits hade arbetet inte blivit gjort alls, och inga pengar alls hade kommit till skattekassan. Det är nämligen en effekt som inte går att mäta i kronor när man i blocken pratar för eller emot, och vad det kostar. Om svenska fastigheter får höjt sin standard, på ett sätt som inte skulle blivit gjord om avdraget inte fanns, så är det en god effekt.

Det andra jag tänker på som är det mest positiva är att alla de som tidigare städat svart, eller byggt svart, nu oftare väljs bort för personal med försäkringar, avtal och trygghet. Behovet är detsamma, men arbetskraften tjänar på att vara kollektivanslutna och ha tryggare arbetsförhållanden.

Yngre pensionärer som inte är berättigade till hemtjänst, har nu råd att få hjälp med tex arbetsuppgifter som innebär risk för fallskador, som är väldigt vanligt, och också kostar samhället pengar. De har i alla år bidragit med skattepengar till tex barnomsorgen, men kanske aldrig utnyttjat den, och får nu en chans att få skattesubvention för att göra jobb som annars de gjort själva. Det är väl bra?

”De rika hade haft råd ändå och ska inte ha skattesubventioner”? Jomen, de bidrar ju faktiskt också med massor av skattekronor mer, och barnbidraget till exempel är ju heller inte inkomstbeprövat. Inte heller har man skilda avgifter i föreningar (som har föreningsstöd) för för fattiga och rika.

”Alla har inte råd att utnyttja det, då ska ingen ha det”? Men det finns ju faktiskt låginkomsttagare som röker, och de hade kunnat prioritera de pengarna till hushållstjänster istället, är det inte upp till var och en att bestämma? Lika lite som alla höginkomsttagare prioriterar hushållstjänster bara för att möjligheten finns. Ska vi också lägga ner alla lyxhotell av anledningen att inte alla har möjlighet att bo där, eller ska vi bara bygga billiga bostäder som alla har råd att bo i?

I de utredningar som gjorts tycker jag det verkar som Rot och Rut är en bra affär för landet Sverige, för både den som utnyttjar tjänsten, för dem som får ett vitt jobb, och för landets ekonomi. Vem och varför är vänsterblocket emot? 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *