Ryanair och ståplatserna

Publicitet och annonsering kostar. Dålig publicitet kan vara bättre än ingen publicitet alls, men helst vill man som företagare få gratisreklam i form av ett välskrivet reportage som indirekt gör reklam och gärna skriver företagsnamnet i många och goda ordalag.

Ryanair annonserar inte mer än nödvändigt och vad kan man då göra för att bli omskrivna? Jo, betal-toa är ju ett lysande förslag att skriva om. Det kommer omöjligen vara lagligt att ta betalt för att gå på toa i luften, och de scenarios som hypotetiskt kan utspelas är många och icke önskvärda.

När diskussionerna lagt sig kommer nästa förslag som heter ”ståplats”, och precis som med betaltoa diskuteras förslaget i en form av ”nytänkartankar” som såklart måste prövas av tyckare som inte kommit på det själv. Sen ska dessa bedöma huruvida det är ett strålande förslag eller något man dissar. För flygbolaget kvittar det, publiciteten är värd många sköna kronor och det är vägen som är målet.

Ståplats i verkligheten? Nä, jag tror inte det. Skaderisken eller diskrimineringstanken kommer vara i vägen. Och vilka alternativ har den i luften som inte har växelpengar till toabesöket?

Visst är det bra med förändringar och förbättringar, men vissa saker kommer för alltid vara desamma med luftburen trafik. Det faktum att man befinner sig högt upp i luften ger vissa ramar för vad som är möjligt och inte.

Att alla måste ha tillgång till vatten i ett plan kommer man inte tulla på, men att alla ska ha tillgång till mat kommer nog mer och mer att försvinna. Folk kan åka tåg i flera timmar utan att göra anspråk på restaurangvagn, medan en flygtur på 20 minuter ändå ger förväntningar om servering. Det kommer ändras, och vår roll som serveringspersonal kommer troligen ändras till ursprungstanken att vi är där av säkerhetsskäl. Vi kommer ha koll på nödutrustningen etc med minst lagligt antal besättning, men service kommer vara ett minne blott på många sträckor.

Så tror jag.

Och det är ok det också.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *