Sannolikheten i procent

Verksamhetschefsläkaren (vad det nu kan heta) ringde upp mig för att diskutera det brev jag skickade till vårdcentralen efter mitt besök där.

Det var ett långt samtal, och han verkade förvånad över att jag “gick att prata med” , att jag varken var arg eller som han sa “du lyssnar ju verkligen på mig” (ja, varför skulle jag inte göra det när han nu ringer?) och då ville han utveckla mitt sannolikhetsresonemang.

Han gav mig rätt i att policyn borde vara känd, att det var en miss från deras sida. Han berättade också att man inom sjukvården använde just sannolikhetsbegreppet om väldigt mycket, och inte ens influensatestet var helt tillförlitligt.

-Men visst tittar man om det finns antikroppar, och gör bedömningen efter det? undrade jag.

Jo, så var det ju. Han berättade att man endast tagit fyra tester om svininfluensan på denna vårdcentral eftersom man tagit policyn att inte ta test, och av dessa fyra var 2 positiva. Alltså 50%. Men om man tagit 50 (min beräkning) är det inte sannolikt eller troligt att 25 haft det, eller hur? Hur stor sannolikhet det i verkligheten är finns alltså inget svar på…

Jag är fortfarande lika konfunderad. Ännu mer som han också rekommenderade mig att vaccinera mig. Han höll det för “osannolikt till skillnad mot hans kollegor på sjukhuset” att jag haft svininfluensan. (Och då ska man ha i minnet att vi inte setts, han vet inget om mina symptom eller längd på influensan. I hans värld är sannolikhetsbegreppet nog en magkänsla kanske? Ursäkta sarkasmen).

Jag undrade om det gick att bekosta testet själv, men det gick inte, då fick jag ta kontakt med företagshälsovården. Jag undrade varför läkaren inte lyssnat på mina lungor och fick svaret att det borde gjorts.

Jag “tog befälet” över samtalet och sa att “nu gör vi så här: jag kontaktar företagsläkaren om test eftersom jag är angelägen att ta det, och så kommer jag imorgon och så lyssnar någon på mina lungor”.

Han fixade en återbudstid på direkten, och så är vi alla (nästan) nöjda och glada! (Jag hade velat testats också. Men har dom en policy, så har dom. Man får välja sina krig. Det värsta som kan hända är att jag får svininfluensan och dör. Den risken är lika stor som att det händer mig nåt om jag vaccinerar mig trots att jag ev. har antikroppar. Och sannolikheten? Har ingen aning. Nåt mellan 1-100 % tror jag).

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *