Sannolikhetsteorier och matematik

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1772759/tillverkarna-slipper-ansvar-for-vaccinet

Om du scrollar ner bland mina inlägg kan du hitta detaljrika beskrivningar över de olika besked jag fick om min svininfluensa.

När jag pratade med sjukvårdsupplysningen påstod hon att jag med “stor sannolikhet” hade svininfluensa, och det måste vara en 60-70% sannolikhet. Hon rekommenderade mig (eller snarare kommenderade mig) att åka till akutmottagningen där jag inte fick komma längre än till slussen. Där mötte en sjuksköterska i full skyddsmundering som tog en snabbsänka men inget infuensatest, och nu hade sannolikheten ökat till “med största sannolikhet svininfluensan”. Det måste väl vara en 90-99% i matematiska termer?

Veckan efter när jag fortfarande hade tungt att andas pratade jag med  med en läkare på vårdcentralen på telefon, och han sänkte oddsen till nånstans mellan 1-10% för han sa att det var osannolikt att det var svininfluensan. Han hade iofs inte träffat mig eller hört om mina symptom, men han valde att ställa diagnos ialla fall.

Jag själv ska ta ställning till om jag ska vaccinera mig själv och mina barn. Hur stor är sannolikheten att vaccinet är tryggt? Det är väl osannolikt att det kan visa sig att vaccinet har biverkningar som vi inte känner till ännu? Som Neurosedyn hade på 70-talet till exempel? Det kunde väl ingen tänka sig att ett läkemedel skulle ha den effekten på foster?

Min magkänsla är inte alls tydlig åt ena eller andra hållet. Min magkänsla är inte helt 100% tillförlitlig, och därför har jag försökt ta reda på så mycket fakta som möjligt innan jag tar ställning. Det svåra med just den biten är att ingen säger att de vet, utan alla som tror sig veta pratar i sannolikhetstermer och verkar gå på magkänsla de också..

Sannolikheten för att jag ska få svininfluensan (igen) är 1-100%. Sannolikheten att vaccinet är tryggt är också 1-100%.

Matematik är mycket roligare än det låter.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *