Självförvållat

Om någon visat mig en kristallkula för ett år sen och jag hade kunnat se hela byggets förlopp är det inte troligt att det stått ett hus på tomten i Blekinge. Högst sannolikt hade vi då istället konstaterat att så mycket energi skulle vi aldrig lyckas kraftsamla, och så mycket pengar skulle vi aldrig lyckas jobba ihop och låna, och så många telefonsamtal till hantverkare skulle ta för mycket tid. En annons på det 50 m2 stora halvruckel utan dusch och WC som stod på tomten hade haft plats på Blocket eller hos någon mäklare, och vi hade haft några kronor på banken istället för ett saftigt banklån.

Men. Man kan inte se in i framtiden. Och därför står det idag ett hus som inte är färdigställt och inte kommer att bli färdigställt den närmaste månaden på tomten.

En hantverkare fick privata förhinder, en annan tog fel på vecka, en tredje ska göra vad han kan för att komma tillbaka eventuellt på torsdag.

När kulverten skulle grävas ner stötte grävaren på en jättesten, som skulle bli tvungen att sprängas bort. 40 000 + besiktning av alla grannars hus skulle det kalaset kosta. Vi har inte 40 000…

Tony och hans kompis hyrde utrustning för att utmana stenen och stod hela helgen och bilade och skar i stenblocket så dammet stod som novemberdimma runt dem. De SKULLE ha kopplat ihop värmepumpen med borrhålen, men som sagt, stenen var ivägen, den bör ligga 30 cm ner i marken, så arbetsplanerna ändrades.

I morse kl. 03 ringde Tonys väckare, han åkte till jobbet för att hinna med några offerter innan han drog till Blekinge för att fortsätta kampen mot stenen, för att vara redo när rörmokaren kommer, OM han kommer.

Det kommer att bli ett jättefint hus, det är jag övertygad om. Miljövänlig och billig uppvärmning, lättstädat och semestervänligt i största allmänhet. När det väl är klart. Och våra (mest Tonys) näsor är över vattenytan igen.

Det är självförvållat det här. Jag hade inte behövt åtaga mig att skriva boken som ligger på axlarna som ett oavslutat projekt. Vi hade inte behövt ett hus till. Men det är ju så lätt när man har facit i hand att ge svar och råd, även till sig själv.

Huset kommer att bli klart liksom boken.

Inte inom de tidsramar vi trodde, och huset inte till det pris vi räknat med. Men det blir inte alltid som man tänkt sig, och det kan bli bra ändå.

Bara man har tillförsikt.

Ska försöka hitta den.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *