Sjukdom ombord

Det är inte samma sak att befinna sig en mil upp i luften som på marken (snillen spekulerar) i något hänseende.

Man påverkas av alkohol lättare eftersom det inte är lika tätt mellan syremolekylerna till exempel. Man blir mer uttorkad, man sitter ofta stilla länge som passagerare och benen stasar sig, man sitter i en tryckkabin, ja, du vet själv.

Men det är också annorlunda förhållande när det händer något, blir någon aggressiv kan man inte tillkalla vakten och få personen avhyst, eller om någon blir sjuk: det är inte alltid det finns någon doktor ombord. Vi är utbildade på de vanligaste åkommorna, och de allvarligaste som kan hända i luften som hjärta, diabetes, stroke etc. och hur vi ska behandla dem i ett första skede, men om vi tar hjärtbesvär som exempel så är det inte alltid helt glasklart med symptomen.

Vi hade en man till exempel på flygningen som svimmade. Det är inte ovanligt, många har stressat mycket, är trötta på natten, kanske en aning nervösa, och så svimmar de när de suttit ett tag och sksa resa sig och gå på toaletten.

Men sen började han må illa och kräkas, och illamående i sig kan ha med maten att göra, eller influensa, eller hjärtat…Eller bara att det är lite varmt, kvalmigt eller alkohol, eller dålig luft, eller…

Det gick bra, vi ställde frågor till honom och frun, tog fram Nitromex omifall och höll koll, men det var nog så enkelt att han hade varma kläder på sig och hade stressat, för han blev bättre ganska snart. Men självklart förbereder man hjärnan på att agera snabbt om det skulle visa sig vara något mer allvarligt, och går igenom checklistan och konfererar sinsemellan för att vara mentalt förberedd.

Hoppas han fick en bra semester farbrorn!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *