Snacka, prata, kommunicera

Många ord för samma intressanta aktivitet.

Vi hade inte helt fullt i businessklass där jag jobbade på väg hem, vilket gjorde att man lärde käna flera av passagerarna. Alla människor är intressanta på ett eller annat sätt, och mer eller mindre. Vissa har man kanske inte så mycket gemensamt med eller det ger så mycket att prata med, (och det är alltså oftast ömsesidigt, det hade ju varit konstigt annars) medan andra väcker ens lust att prata mer och mer. Man vill fråga och man vill veta och man har lust att säga “berätta mer, berätta mer!”.

Jag pratade med en man till exempel som utvecklade respiratorer till sjukvården. Han hade just installerat en på ett sjukhus en gång i Kina, där en liten nyfödd pojke blev lagd som fått bröstmjölk i lungorna.

Dagen efter var mannen ledig men tänkte åka till sjukhuset ändå för att kolla att allt gick som det skulle, men när han kom till avdelningen fanns inte pojken kvar, och mannen tänkte att det var ett gott tecken, då hade han piggnat till så mycket att han kommit till vanlig avdelning. Han kontaktade personalen och undrade om så var fallet, men blev bestört över svaret att pojken avlidit.

Det var helt oväntat, behandlingen hade ju verkat fungera utmärkt?

Personalen berättade att föräldrarna till pojken bett att få respiratorn urkopplad, och de hade fått följa deras önskan. (Hade man gjort det här? Tror inte det, va?) De var nämligen rädda att pojken riskerade få hjärnskador eller redan hade fått från tiden innan han blev lagd i respiratorn, och enligt ett-barns-politiken ville de inte riskera det. De ville hellre försöka få ett barn till. Det barn de tittade på genom plastglaset var också deras pensionsförsäkring och deras försörjning som gamla, och genom de glasögonen var synen på livet annorlunda än vårt västerländska med trygghetssystem och “rädda liv” -mentalitet.

Mmm. Kulturskillnader är mer än kläder, konst och hälsningsfraser.

Det är inte själva kaffeserverandet som gör mitt jobb så intressant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *