Tjockisarna och ekonomin

http://www.expressen.se/resor/1.1852716/tjocka-tvingas-betala-dubbelt-pa-flyget

Man uppmmanas att diskutera vad man tycker om att de som inte får plats i ett säte från och med i april får betala för två, på några flygbolag.

Är det diskriminering? Får man inte se ut som man vill? Varför sätter inte bara flygbolagen in bredare säten och anpassar sig efter att folk blir större?

Det här är inte helt enkelt. Intressena krockar.

Hade en diskussion en gång med en tjej från ett handikappförbund som menade att det var tokigt att postlådorna satt så högt att inte folk i rullstol kunde nå upp. Omedelbart tänkte man att det enklaste sättet att lösa problemet var att sätta alla postlådor en halvmeter från marken, men å andra sidan- det innebär att resterande 99% av befolkningen ska böja sig varje gång de ska posta brev, och arbetsställningen för brevbärarna som ska tömma lådan skulle vara belastande.

Bredare säten ombord för att överviktiga ska få plats innebär färre säten ombord = mindre intäkter = högre biljettpriser. Är man villig att betala mer för biljetterna? Flygbolagen är inte en rättighet och serviceinrättning, det är vinstdrivande företag som kämpar redan idag för att + och minus ska gå ihop. Är övriga passagerare villiga att dela kostnaden mellan sig?

De nationella reguljärbolagen har flera klasser att välja mellan när man köper sin flygresa, varav sätena längst fram är både breda och bekväma. Det kostar mer att resa bekvämt, liksom det kostar mer att köra BMW än Skoda. Men om någon lider av fetma kanske det borde klassas som sjukdom och att skattemedel bekostar mellanskillnaden? Gastric-bypass-operationer är ju också subventionerade av skattemedel och det är i så fall där diskussionen ska ligga anser jag. Vad kan man påverka, vad är egenansvar (alkohol och rökning kan också nämnas kanske?) och vad är flygbolagens, samhällets och sjukvårdens ansvar?

Grått är färgen mellan svart och vitt.

”Det beror på” och ”om” är vanliga svenska uttryck mellan orden ”ja” och ”nej”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *