Tony e bra

Tony höll föredrag om geoenergi på en skola igår. När han kom dit såg han hur några äldre killar kastade snöbollar på de små barnen och gick direkt fram till killarna:

-Är ni puckade på nåt sätt, eller? Det fattar ni väl att det gör ont att bli träffad av en sån isboll, de blir ju rädda! Lägg av och be om ursäkt!

Den ene killen hade flinat lite nervöst åt honom.

-Vad heter ni?

Killarna hade lydigt svarat. Pontus och Erik. (fingerade namn)

-Jaha, Pontus, vad flinade du åt? Gå och be om ursäkt!

Killarna lydde.

När Tony kom in i aulan kom det två grabbar som när de fick syn på Tony spärrade upp ögonen och tittade sedan i golvet. Tony började sin föreläsning:

-Jaha, vad ska vi prata om idag?

Någon svarade “energi”.

-Just det. Energi är ju allting. Till exempel om man böjer sig ned och tar upp snö i handen så bildar man energi. Om man sedan tar sats och kastar snöbollen på någon, så gör man det med hjälp av energi, eller hur Pontus?

Hela resten av klassen skrattade, Pontus hade uppenbart berättat om den “störde gubben” på skolgården.

-Sen kommer det en gubbe och skäller, och då bildas energi när det knyter sig lite i magen, och sen är allt iordning och då bildas lugn och behaglig energi hos inte minst de mindre kidsen igen.

Sen övergick han till att prata uteslutande geoenergi men hade sträckt upp “de slöa” som han uttryckte det. Tar han av sin arbetstid att föreläsa för ungdomar vill han ha respekt för det, och får han inte det ser han till att få det helt enkelt.

Jag beundrar honom för det. Han vågar och gör det vi andra tänker. Fler som Tony och ungdomsvården hade haft färre intagna, det är jag säker på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *