Tragiskt men naturligt?

http://www.expressen.se/sex/1.1795160/var-fjarde-alskar-inte-sin-partner

Normalt. Det ordet står väl för “såhär ser världen ut genom mina glasögon, och om många tycker som jag, gör som jag eller är som jag är det klassat som normalt”. Är det normalt eller inte att älska den man lever med? Svaret är nej om man tyder undersökningssvaren.

På mitt jobb pratar vi mycket personligt med varandra. Vi delar med oss av glädje och sorg som i vilken vänskap som helst, förutom då att vi egentligen inte alls känner varandra. Det är kanske första gången vi träffas och kommer kanske aldrig heller ses igen, det vet man inte. Vi är så många, en del har man flugit med många gånger andra någon enstaka gång. (Åsa tex har jag jobbat ihop med en gång på snart 20 år)

Kanske är det en del av förklaringen att vi är så öppenhjärtiga, vi vet att det inte används emot oss i senare sammanhang eller pratas med andra om. Hur förhållandet funkar är ett ämne som ständigt berör, eftersom om det funkar-så funkar allt. Om det inte gör det så påverkar det också allt…

Nu har det gjorts en undersökning som visar att många bor ihop utan att älska varandra, och kanske utan att älska med varandra? Och om det är tragiskt eller naturligt kanske man borde analysera. Tragiskt om den ene egentligen hellre hade velat vara någon annanstans, men kanske naturligt om båda är nöjda ändå. Om man tycker mycket om personen men inte är attraherad av den, kan det ju vara kärlek ändå på nåt sätt. Inte enligt definitionen älska som i förälskad, men “varma känslor för”. Och då kanske båda är på rätt plats ändå. (Tonys gode vän, från oljeplattformen han jobbade på, är sik. Han föräldrar valde fru åt honom. Han är lycklig säger han, för hans föräldrar skulle ju inte välja någon till honom som inte passade honom. “Förälskad kanske man inte blir” säger han, “men det kvittar. Förälskelse går över, men kärlek kan växa”. Och då menar han “varma känslor”. Fel enligt vårt sätt, rätt enligt hans sätt att se det)

Och ska man ställa frågan “älskar du den du lever ihop med” kanske det skulle finnas fler svar än ja eller nej i svarsalternativen? Om man nu kan tolka ordet “älska” på olika sätt? Och det kan man.

Jag är både förälskad och älskad och älskar och älskar med, det känner jag enorm tacksamhet för. Det är så enkelt. Jag har samtidigt stor repekt för att människor utvecklas åt olika håll eller träffar andra de finner mer intressanta.

För mig är det otroligt att det skulle finnas någon som passar mig bättre än Tony. Så jag söker inte ens efter det;)

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *