Tuffa arbetsdagar

Sprang på en besättning som  kom ur ett plan vi skulle vidare med. En av tjejerna såg lite trött ut och sa till oss medan hon väntade på de övriga:

-Fjärde dagen vi är upp 04, sa hon. Det är ingen tid, det är ett tillstånd. Bergen – Köpenhamn , det enda matstoppet idag låg kl. 7.25, nu är kl. 14, vi har flugit Birmingham t/r och ska stressa vidare till nästa flight tillbaka till Bergen. Ska upp 05 imorgon, men sen är jag avplockad från min sista flygning för jag har jobbat slut på min tillåtna arbetstid. När jag senast läste ett reportage om vårt jobb var det en journalist som följt med en värdinna på en flygning till New York. Varför är det aldrig nån journalist som vill följa med 5 dagar på kortlinjer och gå upp 04 på morgnarna? Det är ju detta som är vår vanligaste vardag? Hejdå, måste sticka.

Jag har tänkt på vad hon sa.

Enligt tullen får vi inte ens lov att köpa en macka eller muffins ombord, vi har fått mejl om att det inte är tillåtet. Och är man ute på flerdagsslinga är det ju lite svårt att göra matpacke på morgonen…

Inte ens jag skriver speciellt mycket blogg när jag är som tröttast och gör jag det kommer det nån kommentar från någon som gärna vill jämföra med hur jobbigt de minsann också har på sitt jobb. Det är svårt att göra en rättvis bild som inte innebär att man framstår som martyr, men inte heller som tjofadderittan-lambo. Den som läser har ju sina erfarenheter och sin bild, och refererar till detta när den tolkar in vad som skrivs.

Åsa flög Sharm el Sheik en dag och Las Palmas nästa. Det är 200 passagerare varje väg och toaletterna har kö hela tiden, så bara att tränga sig före för att kunna gå och kissa är en procedur. I den situationen håller man sig i det längsta kan jag berätta. På långlinjerna har vi av säkerhetsskäl en personaltoalett, men den lyxen finns inte på kortlinjemaskinerna.

11 timmar och 45 minuters arbetstid igår + transport (2,5 timmar) gjorde att jag också känner jag gör skäl för min lön. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *