Vakna! Lyssna!!!

Strejken är omskriven och förklarad i följande ordalag: ” Lågkonjunkturen har satt hård press på regionalflygets lönsamhet, därför kräver Flygarbetsgivarna förändring i nuvarande kollektivavtal. Avia Express har exempelvis sagt upp sina 80 piloter och vill hyra in piloter utifrån eller förmå piloterna att acceptera kraftigt försämrade villkor”

Ursäkta, men är detta verkligen inte en rätt viktig fråga att diskutera? Eller?

Ursäkta att jag tjatar, men jag lovar att vi kommer att komma tillbaka till frågan inom andra branscher, och därför är detta en riktigt viktig principdiskussion. VAD LEDER LÖNEDUMPNINGEN TILL?

Nä, visst, bilden av den snygge, glasögonprydde, välbetalde, sällanarbetande pilot-nidbilden är lika levande som motsvarande mytbild av flygvärdinnerollen, och därför är jantelagen mycket starkare än intresset för djupanalys.

Men förstår inte du, som är sjuksköterska, byggarbetare, arbetar inom skolvärlden eller hemtjänsten att detta kommer drabba dig också? Du är nämligen också i högsta grad utbytbar! Det finns massor av folk i världen som gladeligen gör ditt jobb för en tredjedel av lönen, de jobbar utan kollektivavtal och skulle med glädje jobba både 12 och 15 timmar, i vårt välfärdssystem.

DÄRFÖR är detta en gåta, att inte en enda artikel är skriven av nån journalist som sätter fingret på att strejken innebär början på något större, och inte bara berör en mindre “bortskämd” (???) personalgrupp.

“Strejk lamslår flyget den 9 juni”  på sidan A36 kanske i nära framtid istället står på sid 1 och på löpen, i fetstil “Strejk lamslår Sverige-hur kunde det bli såhär”?

Jag undrar hur lång tid det kommer ta. Och jag undrar vad som ska till för att människor ska se utanför sin egen lilla box och tänka så naivt att det inte kommer drabba dem.

Jag bara undrar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *